• Home
  • Kazerne
  • Kleedruimte

Kleedruimte

Snelheid is alles bij de brandweer. En daar is bij de planning ook goed rekening mee gehouden. Brandweermensen die vanaf de parkeerplaats de kazerne binnenkomen, kunnen rechtdoor direct naar de kleedruimte in.

In de kleedruimte trekt iedereen in sneltreintempo de beschermende uitrukkleding aan, en loopt vervolgens door naar de voertuighal. Alles is op tempo gebouwd: er zitten vrijwel geen bochten in de route en mensen komen elkaar niet tegen.

De kleding van brandweermensen bestaat uit een jas en broek die zowel tegen hitte als tegen kou beschermd. Deze pakken zijn voorzien van retroreflecterende strepen om in het donker goed gezien te worden. Dit is niet alleen op de openbare weg van belang, maar ook wanneer de brandweer in gebouwen optreedt waar niet zelden bij een incident de stroom uitgevallen is, kan men elkaar goed zien in het licht van de zaklamp. Verder bestaat de uitrusting uit laarzen met stalen neuzen en dito zolen en scheenbescherming. Daarmee is men beschermt wanneer men bijvoorbeeld op scherpe delen, scherven en spijkers trapt. De uitrusting wordt compleet gemaakt met handschoenen en een helm.

Aangezien de complete uitrusting maatwerk is, heeft elke brandweerman en -vrouw een eigen kapstok waar de uitrukkleding grijpklaar staat. Verder zijn deze kapstokken van kleine kastjes voorzien waar iedereen nog snel een beurs, sleutels of telefoon in kan leggen zodat tijdens een inzet niets kwijt raakt.

 

Bijzonderheden op bovenstaande foto:

  • aan de kapstokken hangen enkel jassen. De broeken zijn met de pijpen over de laarzen geschoven waardoor men in de laarzen kan stappen en vervolgens meteen de broek kan optrekken;
  • op sommige jassen is met klittenband een rood schouderstuk bevestigd. Dat zijn jassen van bevelvoerders. Wanneer een bevelvoerder bij een incident niet als zodanig optreedt (maar als manschap mee uitrukt), kan snel het rode schouderstuk van de jas verwijderd worden om misverstanden te voorkomen;
  • achterdoor in de ruimte is een droogrek zichtbaar. Dit zijn buizen in de vorm van een 'persoon'. Mensen die dienst hebben, kunnen kleding die van binnen nat geworden is over deze buizen schuiven, waarna door kleine gaatjes warme lucht door de kleding geblazen wordt om e.e.a. te drogen.

Bezoekadres

Kazerne Valkenburg
Koningin Julianalaan 19
6301 GT
Valkenburg aan de Geul