• Home
  • Nieuws
  • Incidenten
  • Brand
  • Grote brand, Grote Straat Centrum

Grote brand, Grote Straat Centrum

1limburg 1

 

Melding Brand gebouw
Datum 13 mei 2017
Tijd 9:47
Adres Grote Straat Centrum 23, Valkenburg
Classificatie Grote brand
Voertuigen TS-3431 (Valkenburg), AL-3051 (Valkenburg), TS-3441 (Hulsberg), TS-4931 (Margraten), BOH-3022 (Vaals), HA-3081 (Vaals), TS-3541 (Vaals), VZH-3082 (Meerssen), HA-3681 (Meerssen), PM-3769 (Heerlen), OVD-3991, HOVD-3391, AGS-3621

 

 

 

 

 

 

De TS-bemanning van post Valkenburg werd op 12 mei 2017 rond 9:47 gealarmeerd voor een binnenbrand in de Grote Straat Centrum. Aangezien voor het centrum van Valkenburg bij een dergelijke melding direct twee blusvoertuigen de weg op gaan, werd post Hulsberg gelijk mee gealarmeerd. Dit wordt gedaan omdat het centrum van Valkenburg een combinatie is van oude bebouwing en vaak slechte bereikbaarheid. Oorzaak voor de slechte bereikbaarheid is enerzijds de aard van de bebouwing waardoor panden vaak van slechts één zijde te benaderen zijn. Anderzijds komt dit ook door de verkeerssituatie plus het feit dat vaak vrachtwagens van leveranciers of vuilniswagens de doorgang versperren.

Kort na het alarmeren van de tankautospuiten werd ook het redvoertuig van Valkenburg meegealarmeerd. Tijdens het aanrijden van de eenheden werd bekend dat er inmiddels meerdere meldingen bij de alarmcentrale binnengekomen waren, en dat de brand mogelijk al uitslaand was. Eenmaal ter plaatse leek het in eerste instantie om een klein incident te gaan, waarbij een stapel terrasstoelen tegen de gevel aan in brand stond, waarbij een raam gesprongen was. Verder was aan de voorzijde van het pand niets bijzonders te zien. Om de situatie binnen in het pand te kunnen beoordelen, begon één ploeg gelijk met het forceren van de toegangsdeur. Eenmaal binnen ontstond een heel ander beeld: de complete benedenverdieping stond vol zwarte rook. Dit werd bevestigd door een ploeg uit Hulsberg die via een aangrenzend pand aan de achterzijde was gekomen.

Inmiddels was het incident opgeschaald naar 'grote brand' om zodoende meer mensen en materieel ter plaatse te krijgen. Op dat moment was het incident nog erg beperkt, maar omdat het allemaal oude panden zijn met veel hout, zou zo'n situatie snel uit de hand kunnen lopen. Om overzicht te behouden, ervoor te zorgen dat alle werk gedaan werd en geen dubbel werk verricht werd, begon de aanwezige officier van dienst de zaken te coördineren zodat elke aanwezige eenheid een deel van het incident voor zijn rekening nam. Hiertoe behoorde ook het slopen van een deel van het plafond van de begane grond. Op de plek waar de brand het felst was geweest, had deze zich ook al naar het verlaagde plafond uitgebreid. Het is dan het werk van de brandweer om door middel van sloopwerk de laatste brandnesten op te sporen en te blussen. Dit zorgt voor een hoop schade, maar is absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat nog ergens gloed achter kan blijven die zich dan ongemerkt weer tot een brand ontwikkelt.

Na een klein uurtje was iedereen het erover eens dat de situatie onder controle was. Het pand werd nog tijdens de laatste sloopwerkzaamheden goed geventileerd om de aanwezige koolmonoxide kwijt te raken. Brandweerpersoneel gaat met adembescherming naar binnen, maar als het pand weer vrijgegeven is, hebben eigenaren, aannemers, verzekeringsexperts en dergelijk niet zulke bescherming waardoor koolmonoxide een groot gevaar vormt.

Inmiddels waren ook een ontsmettingseenheid en een voertuig met reserve kleding ter plaatse gekomen. Om te voorkomen dat brandweerpersoneel onnodig blootgesteld wordt aan de uitdampende uitrukkleding, wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan 'schoner werken'. Dit houdt in dat na de inzet ieders uitrusting goed met water afgespoeld wordt. Daarna wordt de uitrukkleding in gesloten zakken gepakt om vervolgens professioneel gereinigd te worden. De manschappen gaan vervolgens de ontsmettingscontainer in alwaar gedoucht wordt. Na het douchen wordt reserve-kleding verstrekt en krijgt iedereen een tijdelijke uitrusting en helm. Daardoor kan de kleding gewassen worden terwijl iedereen wel inzetbaar blijft.

Deze hele colonne van vrachtwagens en containers was voor dit incident in de Walravenstraat opgebouwd, zodat de eenheden één voor één zichzelf en de uitrusting weer in orde konden brengen. De bemanning van Valkenburg bleef als laatste ter plaatse bij het brandadres om te wachten dat het pand volledig geventileerd was. Toen een laatste meting uitwees dat de hoeveelheid koolmonoxide nihil was, konden ook zij door de ontsmettingsstraat en vervolgens terug naar de kazerne.

 

Foto's: Foto- & Videoteam Brandweer Zuid-Limburg, 1Limburg, Max

Afdrukken

 

Bezoekadres

Kazerne Valkenburg
Koningin Julianalaan 19
6301 GT
Valkenburg aan de Geul