• Home
  • Nieuws
  • Incidenten
  • Brand
  • Middelbrand Berkelstraat 6

Middelbrand Berkelstraat 6

RHM 7694

Melding Brand gebouw
Datum 2 november 2016
Tijd 1:27
Adres Berkelstraat 6, Valkenburg
Classificatie Middel brand
Voertuigen TS-3431 (Valkenburg), AL-3051 (Valkenburg), TS-3441 (Hulsberg), OVD-3991

Post Valkenburg werd op 2 november 2016 om 1:27 uur gealarmeerd voor een binnenbrand aan de Berkelstraat. De brand werd gemeld door buren, en aangezien deze aangaven dat forse rook uit het dak kwam reed de autoladder 3051 meteen mee. Eenmaal ter plaatse was inderdaad forse rookontwikkeling uit het dak en uit gaten en kieren bij kozijnen te zien. Uithoren van de buren en een eerste verkenning leerden dat de brand hoogstwaarschijnlijk in een keuken op de eerste verdieping boven een horecapand woedde.

Na het forceren van de toegangsdeur trof de eerste blusploeg al snel een brandhaard aan, waarna een tweede ploeg door kon gaan met verkennen. Met de inmiddels aangekomen autoladder werd een kijkje op en achter het pand genomen. Aangezien het oude bebouwing betreft die bovendien van de achterzijde niet bereikbaar is, werd opgeschaald naar middelbrand. Dit betekende dat enige tijd later een blusploeg uit Hulsberg ter assistentie arriveerde. In eerste instantie concentreerden de collega's uit Hulsberg zich op de aangrenzende panden terwijl de ploeg van Valkenburg de brand zelf aanpakte. Nadat helder was dat de brand naar alle waarschijnlijkheid beperkt was tot de eerste verdieping, was het zaak om zo snel mogelijk hitte en rook uit het pand te krijgen. Ook voor de brandweer is het immers makkelijker werken wanneer het zicht goed is. Vanuit de autoladder zijn daarom de ramen op de eerste en tweede verdieping ingetikt, waardoor rook en hitte uit het pand konden.

Op dat moment werd duidelijk dat de brand een groot gat in de vloer tussen de begane grond en eerste verdieping veroorzaakt had. Gelukkig was er geen uitbreiding in andere richtingen geweest. Omdat de laag tussen de begane grond uit gipsplaten, een oude houten vloer, een nieuwe houten vloer en een laag laminaat bestond, was het nodig om hier een groot deel van te slopen. Tijdens het nablussen kringelde namelijk nog steeds rookslierten tussen deze lagen uit. En om te voorkomen dat zich hier een smeulbrandje zou verstoppen dat naderhand weer groter zou worden, is de vloer weggezaagd tot op de plek waar hout zichtbaar werd dat niet door de brand aangetast was. Dat dit geen overbodige maatregel was, bleek wel toen tijdens het zagen nog geregeld stukjes gloed naar beneden vielen die vervolgens afgeblust konden worden.

 

Afdrukken

 

Bezoekadres

Kazerne Valkenburg
Koningin Julianalaan 19
6301 GT
Valkenburg aan de Geul