• Home
  • Nieuws
  • Incidenten
  • Brand
  • Sporthal verwoest door brand

Sporthal verwoest door brand

Dikke zwarte rookwolken pakten zich samen boven Valkenburg. Nieuwsgierigen gingen op de oorzaak af, brandweer-collega's haastten zich na een bericht via de alarmontvanger richting kazerne. Voordat het eerste voertuig de kazerne kon verlaten, was al helder dat het hier om een incident van flinke omvang zou gaan.


We schrijven 14 november 1997. Een grijze, gure vrijdag. Echter ook een dag die menig Valkenburger zich nog lang zou heugen. Nadat de poorten van de kazerne aan de Oranjelaan opengegaan waren, rukten TS, HV en autoladder uit richting sporthal 'De Wiegerd'. Vanuit Berg en Terblijt begonnen de TS en PM eveneens te rijden. Ook zij zagen al tijdens het aanrijden de enorme rookzuil opstijgen.


Bij aankomst bleek een groot deel van het dak van de sporthal al in brand te staan. De prioriteit werd daarom gelegd bij het afschermen van een apartementencomplex dat behoorlijk dicht bij de hal lag, alsmede het afschermen van het zwembad waar de sporthal direct tegenaan gebouwd was. Enige tijd werd zelfs het treinverkeer stilgelegd doordat het aangrenzende spoor volledig in de inktzwarte rook gehuld was.
De brand nam dergelijke omvang aan, dat naar de classificatie 'grote brand' opgeschaald werd. Met assistentie van de korpsen Meerssen, Heerlen en Maastricht werd het vuur bestreden. De sporthal was niet meer te redden. Wel werd de aangrenzende bebouwing met succes afgeschermd tegen het vuur.
De brand was veroorzaakt door werkzaamheden op het dak. Bij het vastzetten van het dakleer was isolatiemateriaal in brand geraakt.JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Afdrukken

Tags: Binnenbrand, Grote brand

Bezoekadres

Kazerne Valkenburg
Koningin Julianalaan 19
6301 GT
Valkenburg aan de Geul