• Home
  • Nieuws
  • Incidenten
  • Brand
  • Grote brand klooster

Grote brand klooster

Vrijdag 30-11-2001 om 1.10 uur ging er bij 14 personen de alarmontvanger. Attentie attentie 1 x TS, 1 x AL en OVD  voor binnenbrand klinkt er uit de luidsprekertjes . Bij het inmelden bij de AC komt er vervolginformatie; binnenbrand 4e etage met nog bewoners in het pand.

De ambulancedienst was reeds gealarmeerd. Toen de 1831, 7 minuten na de alarmering ter plaatse kwam werd er al snel geconstateerd dat er op de 4e verdieping (tevens bovenste verdieping) een uitslaande brand was . Er was niet direct een informant aanwezig die duidelijk info kon geven over belangrijke zaken. Diverse personen kwamen reeds met koffers naar buiten gerend. De aanvalsploeg werd met een HD-straal naar de vierde verdieping gestuurd om te zoeken naar bewoners die nog in het pand aanwezig konden zijn. Onderweg kwamen er nog steeds mensen via het trappenhuis naar beneden. Ook mensen die nog niet precies in de gaten hadden wat er aan de hand was, en hen werd er in het engels medegedeeld dat ze zo snel mogelijk het pand moesten verlaten. Nadat de waterploeg geassisteerd had met het begeleiden van de HD-straal werden ook deze ingezet om op de vierde verdieping op zoek te gaan naar personen in het gebouw.

De gehele 4e verdieping werd verkend en er werden geen personen meer aangetroffen. Ca 20 minuten na aankomst van de eerste TS volgde het nader bericht grote brand, dit i.v.m. het zeer snel uitbreiden van de brand op de 4e etage. Door deze snelle branduitbreiding werden de aanvalsploeg en waterploeg terug getrokken uit de vierde verdieping. Bij het nader bericht grote brand werd nog assistentie gevraagd van twee redvoertuigen. Deze kwamen uit Maastricht en Kerkrade.  Bij aankomst van de TS uit Meerssen werd deze ingezet voor het doorzoeken van andere verdiepingen naar personen. Dit bleek niet overbodig te zijn want na ca. 1 uur werd er nog een persoon aangetroffen in een andere vleugel, welke nog helemaal niets gemerkt had van de hele inzet. Ook de TS van Berg en Terblijt en Margraten werden ingezet voor verkenning en blussing.

Een gedeelte van het gemeentelijke rampenplan werd in werking gesteld en de bijbehorende staf was daarom ook in het gemeentehuis aanwezig. Hier werd gezocht naar onderdak voor de ca. 85 dakloos geworden personen. Ook hierbij was er sprake van een taalbarrière. Huize Boslust wordt sinds een aantal jaren gebruikt door maharishi-aanhangers en deze mensen komen uit verschillende landen, en men sprak niet allen engels, duits of frans. De eerste opvang was in Hotel Tummers gelegen aan de stationsstraat. Naderhand zijn de daklozen ondergebracht in de hotels Schaepkens van St.Fyt en Atlas 2000.

Om 04.43 uur was de situatie onder controle en kon het sein brand meester worden gegeven. Voor de nablussing bleven toen nog de autoladder van Valkenburg en Maastricht ter plaatse met de TS van Valkenburg en Margraten. Om 12.44 uur werd de inzet afgesloten.

Ingezette voertuigen

Roepnaam Soort Plaats
1831 TS Valkenburg, centrum
1851 AL Valkenburg, centrum
1862 PM Valkenburg, centrum
1871 HV2 Valkenburg, centrum
1841 TS Valkenburg, Berg en Terblijt
1875 PM Valkenburg, Berg en Terblijt
1795 OVD Valkenburg /Meerssen
1552 AL Maastricht
1741 TS Meerssen
1641 TS Margraten
1995 VC 2 Regio
1981 HA COA Regio
0651 AL Kerkrade / LandgraafAfdrukken

Tags: Zolderbrand, Grote brand, Binnenbrand

Bezoekadres

Kazerne Valkenburg
Koningin Julianalaan 19
6301 GT
Valkenburg aan de Geul