Feestavond 2017

De jaarlijkse feestavond van Post Valkenburg werd op 10 november  in de kantine van de post gevierd. En ondanks dat in Valkenburg net als bij zoveel posten een tekort aan medewerkers aan de orde is, was de kleine kantine tegen half acht 's avonds toch aardig vol gelopen met brandweercollega's en partners, een flinke club oudgedienden en natuurlijk vertegenwoordigers van de Gemeente Valkenburg aan de Geul.

20171110 0061
Zoals kazernechef Jos Laumen in zijn openingswoord aankondigde, was er sprake van een druk programma. Zo werd begonnen met het huldigen van een aan jubilarissen. Sinds 12.5 jaren worden de gelederen versterkt door Danny Biesmans, Wim Dolmans en Ronald van Houdt, terwijl Werner Kreutzer en Ronald Bouwens reeds twintig jaar bij de inventaris horen. De respectievelijke ploegchefs hadden huiswerk gemaakt en voerden aan de hand van een aantal anekdotes en het nodige fotomateriaal de toehoorders mee door het brandweerleven van de jubilarissen. Daarna was het aan plaatsvervangend burgemeester Jan Schrijen om de versierselen op te spelden en oorkondes uit te reiken. Één jubilaris werd zeker niet vergeten, ofschoon dat feest reeds eerder in een andere kring gevierd was: ook kazernechef Jos Laumen is reeds twintig jaar in dienst van de brandweer, en ook uit deze twintig jaar werden een paar memorabele gebeurtenissen uitgelicht.

 

20171110 0040
Tevens werd erbij stilgestaan dat een tweetal collega's de dienst zullen verlaten. Werner Kreutzer zal per 1 januari 2018 na 20 dienstjaren de helm aan de haak hangen. Collega Jan de Vries heeft eveneens besloten dat het wel mooi geweest is. Hij kan terugblikken op maar liefst 41 jaar brandweer!

 

Dat brandweermensen een groot deel van hun tijd aan telkens weer nieuwe en andere opleidingen besteden, bleek ook op deze avond. Want er werden eveneens de nodige certificaten en diploma's uitgereikt aan nieuwere maar ook oudere collega's. Want de basisopleiding van een brandweerman/-vrouw is slechts het begin van een opleidingstraject dat eigenlijk een brandweerleven lang voort duurt. En dat is beslist geen kleinigheid, vandaar dat Jos Laumen ook de twee aspiranten naar voren haalde om hen voor te stellen en alvast een dankwoord uit te spreken voor het stap die zij genomen hebben om bij de brandweer in dienst te treden.

Nadat iedereen de kans had gekregen de jubilarissen te fêteren werd het tijd voor de inwendige mens. In de remise was inmiddels een buffet opgebouwd met allerlei koude en warme lekkernijen, zodat iedereen gesterkt de resterende uurtjes in kon gaan. Met een drankje, veel gelach en flauwekul maar vooral ook met veel verhalen over toen en nu.

Felicitatie Jos
Echter schuilde ook nu het venijn in het staartje. Misschien had hij gehoopt dat niemand het zou opmerken, maar daarmee had hij het mis: op het moment dat de wijzers van de klok twaalf uur aantikten, begon de verjaardag voor kazernechef Jos Laumen. En het waren de partners van een aantal collega's die Jos op geheel eigen wijze als eersten uitgebreid feliciteerden.

20171111 010137 CL

20171111 010623 CLMaar inzetten trekken zich nooit iets aan van verjaardagen of andere festiviteiten. Rond de klok van half twee piepte in de kazerne één enkele pager, namelijk die van Jos zelf. Dit keer niet om hem te feliciteren, maar vanwege een serieuze inzet in Maastricht. En zo vertrok Jos, compleet met hoedje op, in de donkere nacht naar het Maastrichtse om aldaar zijn taak als OVD op zich te nemen.

 

Bezoekadres

Kazerne Valkenburg
Koningin Julianalaan 19
6301 GT
Valkenburg aan de Geul